Gratis online beroepskeuzetest – Wat levert het op?

Gratis een online beroepskeuzetest invullen geeft je inzicht in waar je interesses en mogelijkheden liggen. Maar kan het je ook op nieuwe ideeën brengen als je op zoek bent naar een nieuwe baan? We vroegen vier werkzoekers naar hun ervaringen.

 

Nancy, 54. Was teamleider in een zorginstelling

Het leukste aan mijn werk vond ik als we met z’n allen de klus hadden geklaard. In het verzorgingshuis waar ik werkte was het altijd een uitdaging met het rooster. Als we al een volledige bezetting hadden, meldde zich iemand op het laatste moment ziek. En dan kwamen we dus een paar handen tekort, terwijl we de bewoners toch de zorg wilden geven die ze nodig hadden. Met een flinke dosis creativiteit – binnen de veiligheidsregels uiteraard – lukte het dan vaak toch om alle bewoners op tijd aan tafel te krijgen voor het avondeten. Helaas hield mijn baan op toen twee verzorgingshuizen gingen fuseren. Die high fives als we het toch weer gefikst hadden met elkaar, dat mis ik het meest.

De testuitslag: Sociaal en ondernemend

Beroepen die daarbij horen: mediator, accountmanager, docent voorgezet onderwijs, schuldhulpverlener, gastvrouw of klantenservicemedewerker.

 

Nancy’s reactie

Nou, sociaal en ondernemend, daar kan ik me wel in vinden. Maar een beroep als accountmanager, dat zie ik helemaal niet zitten. Ik ben geen commercieel ingesteld type. Maar ja, aan de andere kant… ik ‘verkocht’ natuurlijk wel de creatieve ideeën aan mijn team, zodat we toch dingen voor elkaar kregen. Misschien zou ik een zorg- of hulpmiddelenfiliaal kunnen runnen. Mediator en schuldhulpverlener zou ik wel willen overwegen al vermoed ik dat ik daar wel een opleiding voor moet volgen.

 

 

Bart, 47. Was leidinggevende in het onderwijs

Toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten heb ik met mijn gezin uitgebreid besproken hoe ik weer de vader kon zijn die ik altijd voor ogen had. Mijn werk en privé tijd was compleet niet in balans. Ik was bijna de vader geworden die op zondag het vlees snijdt. En dat terwijl ik dagelijks zag hoe belangrijk een goede start voor kinderen is en hoe de ouders daar een onontbeerlijke bij rol in spelen. Het roer moest radicaal om, bedacht ik me. Maar wat dan. En hoe?

De testuitslag: Artistiek en ondernemend

Beroepen die daarbij horen: interieuradviseur, industrieel ontwerper, illustrator, copywriter, juwelier, acteur, vlogger en entrepreneur.

 

Bart’s reactie

Goh, artistiek? Ik? Nu houd ik wel van kunst en vind ik het prettig om in een mooie en verzorgde omgeving te werken. En ik zat een aantal jaren geleden wel in een projectgroep die van ons overblijflokaal een prettige ruimte heeft gemaakt waar kinderen zich fijn kunnen ontspannen. En dan snap ik een beroep als interieuradviseur ook wel. Wat me verder opvalt is dat de genoemde beroepen nogal solistisch zijn. En stiekem kijk ik er wel een beetje naar uit om niet meer een team bij elkaar te hoeven houden. In een solistisch beroep kom ik misschien meer tot mijn recht en doe ik meer wat ik zelf belangrijk vind.

 

 

Gül, 55. Was management secretaresse bij een leasemaatschappij

Ik heb bijna 20 jaar gewerkt bij dit bedrijf, waarvan 18 jaar met veel plezier. De reorganisaties van de afgelopen twee jaar zorgden ervoor dat ik het steeds minder naar mijn zin had. Steeds weer een nieuwe baas om voor te werken en alle stress die zij hadden vierden ze een beetje bot op mij, had ik het idee. Ik ben op zoek naar een plek waar ik kan doen waar ik goed in ben, maar wel in een minder hectische setting.

De testuitslag: Sociaal en conventioneel

Beroepen die daarbij horen: zorgcoördinator, WMO consulent, verzorgende IG, doktersassistent, onderwijsassistent, woonbegeleider, operatieassistent of medewerker burgerzaken.

 

Gül’s reactie

Dat klopt aardig, ik help graag anderen en houd van overzichtelijk werk. In een ziekenhuis zie ik mezelf echter niet werken hoor. Ik moet niets van bloederige taferelen hebben! Maar zorgen dat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben, of dat nu thuishulp of een nieuw paspoort is, dat lijkt me wel wat.

 

 

Ger, 61. Was relatiemanager bij een logistiek vervoerder

Toen ik het derde kwartaal op rij mijn target niet had gehaald, moest ik op gesprek komen bij mijn leidinggevende. Hij bood me de kans om met een “nette regeling” mijn loopbaan elders te vervolgen. Dat kwam als donderslag bij heldere hemel en ik was woest! Zo makkelijk kwam je niet van mij af! Ik meldde me ziek en zocht uit wat mijn rechten waren bij een advocaat van de vakbond. In die periode veranderde er wel wat in mij. Ergens vond ik het natuurlijk ook niet fijn dat ik mijn targets niet haalde, maar ik had er wel keihard voor gewerkt. Ik merkte dat orders binnenslepen steeds minder bij mij paste en dat ik eigenlijk wel klaar was met al die praatjesmakers in de sales. Inmiddels heb ik de nette regeling aanvaard. Wat ik nu wél wil gaan doen, daar heb ik nog geen idee van.

De testuitslag: Realistisch en ondernemend

Beroepen die daarbij horen: uitvoerder, kok, agrariër, procesoperator, beveiliger, militair, taxichauffeur of politieagent.

 

Ger’s reactie

Als kind wilde ik bij de politie of in het leger. Ik hou van stoere beroepen, maar waar je tegelijk het verschil kunt maken voor mensen. Inmiddels heb ik er de leeftijd én de conditie niet meer voor, dus politieagent of militair vallen af. Maar omdat ik heel flexibel ben in werktijden, zou ik zó als taxichauffeur aan het werk kunnen. Of als kok, want voor goed eten ben ik altijd te porren, haha!

 

 

Alle vier de werkzoekers vulden de gratis online beroepskeuzetest van Jobpersonality in. En ze haalden er allemaal nieuwe, te onderzoeken ideeën uit. En daar gaat het om als je op weg bent naar nieuw werk. Zowel als je nog niet goed weet wat je wilt, maar ook als je er wel al een beetje beeld van hebt. Je leest over onverwachte beroepen of type werkzaamheden waar je nog niet eerder aan had gedacht. En dat helpt je om je zoektocht mee te verrijken.

Wat haal jij uit de testuitslag?

 

Praat erover

Verder praten over Chat GPT, je sollicitatiebrief of andere zaken die jou als werkzoeker bezighoudt?

Kom naar de PraatSessies. Elke vrijdag drinken we als gelijkgestemde professionals koffie, delen tips en verhalen en bouwen ons netwerk uit om dat toffe nieuwe werk te gaan vinden.

 

Alle data vind je hier.

 

Ik praat graag eens mee

 

Aankomende activiteiten

Laatste tips & inspiratie

Top 10 van de leukste en niet alledaagse kans beroepen

Top 10 leukste beroepen Je wilt zo snel mogelijk weer aan het werk. Maar je wilt natuurlijk ook werk doen dat je leuk en waardevol vindt. In een vakgebied waar je interesse ligt, taken uitvoeren waar je plezier aan beleeft en doen waar je goed in bent. Uiteraard heb...

LinkedIntrainingen – Een nieuwe blik is broodnodig!

Hoe gebruik jij LinkedIn als je werk zoekt?   En hoe zou je het willen gebruiken? Is LinkedIn voor jou speelgoed? Of een verplicht nummer? En… heb je LinkedIn wel nodig als je werk zoekt?   Om maar direct met het laatste te beginnen… nee, je hebt LinkedIn -...

Een video cv is zó 2023! Hoe val je anno 2024 op?

Vier opvallende tips Een aantal jaar geleden werd hij geïntroduceerd, het video cv. De oplossing om jezelf op een andere en opvallende manier te presenteren. Misschien vond je het al direct niets of misschien herinner je je nog wel hoe je stotterend en met de...

De perfecte start voor het vinden van een nieuwe baan

De perfecte start is wat ons betreft BaanBreker, maar om je alvast op weg te helpen, hebben we 10 handige tips die je gratis ontvangt.

Ontvang een handige checklist voor het zoeken naar een baan

Zullen we je op de hoogte houden? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

Share This