Deze tips voor een goede sollicitatiebrief wil je niet missen!

Je hebt je volgende baan gevonden!

Tenminste, na het informatieve telefoongesprek ben je nóg enthousiaster geworden over de vacaturetekst, de taken spreken je aan en het lijkt je een fijne club om voor te werken. Hoe zorg je dan dat je aan tafel komt om je enthousiasme en geschiktheid te laten zien? Je schrijft een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit drie delen.

1. Introductie

In de introductie beschrijf je waarom je besloot te reageren op de vacature. Je let hierbij op de toon van de vacature en de informatie die je over de organisatie hebt ingewonnen, bijvoorbeeld uit het telefoongesprek dat je voorafgaand aan je sollicitatie hebt gevoerd. Hoe doe je dat bijvoorbeeld?

* De vraag die nieuwsgierigheid opwekt

‘Wat als u een [functietitel] zou kunnen toevoegen aan uw team die niet alleen [relevante kwalificatie] heeft, maar ook een bewezen staat van dienst in [belangrijke prestatie]?’

* De resultaatgerichte opening

‘Mijn bewezen vermogen om [specifiek resultaat] te bereiken in eerdere functies, gecombineerd met mijn toewijding aan [branche/sector], maakt mij de ideale kandidaat voor de [functietitel] positie bij [bedrijfsnaam].’

* De actualiteitenreferentie

‘In een tijd waarin [branche-specifieke trend] een cruciale rol speelt, ben ik vastbesloten om bij te dragen aan de innovatie en vooruitgang van [bedrijfsnaam] in de rol van [functietitel].’

* De oplossingsgerichte aanpak

‘Met een scherp oog voor [probleem in de branche], ben ik vastberaden om mijn vaardigheden in [oplossingsgerichte vaardigheid] toe te passen als uw nieuwe [functietitel].’

* De onverwachte benadering

‘In een wereld waarin [branche-specifieke uitdaging] steeds complexer wordt, geloof ik dat mijn onconventionele aanpak als [functietitel] bij [bedrijfsnaam] voor vernieuwing kan zorgen.’

2. Argumenten

In het tweede deel van je sollicitatiebrief beschrijf je waarom jij een match ziet tussen de organisatie en jou. Je motiveert je sollicitatie door te beargumenteren welke talenten jij bezit die passen bij de taken die genoemd worden in de vacature. Dat kun je als volgt doen.

* Relevante Werkervaring

‘Mijn [aantal jaren] ervaring in de branche heeft me blootgesteld aan diverse aspecten van [specifiek vakgebied]. Tijdens mijn werk bij [vorige werkgever] heb ik consistent successen geboekt, zoals [specifieke prestatie], wat me een waardevolle kandidaat maakt voor deze functie.’

* Bewezen Resultaten

‘Mijn eerdere functies hebben geleid tot meetbare resultaten, zoals het verhogen van de omzet met [specifiek percentage] en het verminderen van operationele kosten met [specifiek bedrag]. Deze prestaties illustreren mijn vermogen om doelen te bereiken.’

* Aanvullende Certificeringen

‘Ik ben gecertificeerd in [relevante certificering] en heb aanvullende trainingen gevolgd om mijn vaardigheden up-to-date te houden. Deze certificeringen tonen mijn toewijding aan voortdurende professionele ontwikkeling.’

* Specifieke Vaardigheden

‘Mijn vaardigheden in [noem specifieke vaardigheden] passen goed bij de eisen van deze functie. Ik heb ervaring met het effectief toepassen van deze vaardigheden om [specifieke taken of projecten] succesvol af te ronden.’

* Aanpassingsvermogen

‘Mijn vermogen om snel te leren en me aan te passen aan nieuwe omgevingen is bewezen in mijn vorige functies. Dit stelt me in staat om soepel in te stappen en bij te dragen aan het team vanaf dag één.’

* Teamwerk en Samenwerking

‘Mijn ervaring in teamgerichte omgevingen heeft mijn vermogen om effectief samen te werken en bij te dragen aan groepsdoelen versterkt. Ik ben overtuigd van het belang van teamwork en ben in staat om mijn bijdrage te leveren aan een positieve teamcultuur.’

* Innovatief Denken

‘Ik ben bekend met het belang van innovatie in [branche/sector] en heb bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën en initiatieven in mijn vorige functies. Mijn creativiteit en innovatieve denkwijze stellen me in staat om bij te dragen aan het voortdurende succes van uw organisatie.’

* Probleemoplossend Vermogen

‘In mijn vorige functie als [vorige functietitel] was ik verantwoordelijk voor het identificeren en oplossen van complexe problemen, zoals [specifiek probleem]. Mijn vermogen om snel en doeltreffend oplossingen te vinden, zou goed van pas komen in deze functie.’

* Uitstekende Communicatievaardigheden

‘Mijn vermogen om complexe ideeën helder over te brengen werd duidelijk gedemonstreerd toen ik [specifieke projecten] leidde bij [vorige werkgever]. Het heeft mijn vermogen om effectief te communiceren met verschillende belanghebbenden versterkt. Ik ben in staat om complexe ideeën duidelijk over te brengen.’

* Zelfstarter en Proactief

‘Als een zelfstarter heb ik in het verleden initiatieven genomen om [specifieke taken, projecten of processen] te verbeteren. Mijn proactieve benadering en vermogen om autonoom te werken maken me geschikt voor een rol waarin initiatief wordt gewaardeerd.’

3. Afsluiting

Je eindigt een goede sollicitatiebrief met een korte samenvatting of conclusie die je vervolgens koppelt aan een call-to-action; je vraagt/nodigt uit/verleidt de lezer tot een reactie. En dan bij voorkeur in positieve zin uiteraard. Dit doe je bijvoorbeeld zo.

* Voorbeeld van geschiktheid

‘Ik ben zeer geïnteresseerd in de mogelijkheid om mijn kwalificaties verder te bespreken. Mag ik u voorstellen om een ontmoeting in te plannen om mijn achtergrond en ervaring in detail te delen? Ik ben beschikbaar op [jouw telefoonnummer] of [jouw e-mailadres] om een geschikt moment af te stemmen.’

* Voorbeeld van enthousiasme

‘Dank u wel voor de overweging van mijn sollicitatie. Laten we de mogelijkheid bespreken tijdens een persoonlijk gesprek. Ik kijk ernaar uit om mijn enthousiasme en vaardigheden met u te delen. Wanneer komt dat u gelegen?’

* Voorbeeld van waardering en flexibiliteit

‘Dank u wel voor uw aandacht voor mijn sollicitatie. Ik zou het zeer op prijs stellen om mijn achtergrond en motivatie persoonlijk met u te bespreken. Bent u beschikbaar voor een gesprek? Ik ben flexibel en kan me aanpassen aan uw agenda.’

* Voorbeeld van geschiktheid

‘Ik kijk er naar uit om de mogelijkheid te bespreken om bij [bedrijfsnaam] te werken. Graag licht ik mijn sollicitatie verder toe in een persoonlijk gesprek en hoop dat we daar snel een afspraak voor kunnen regelen. Wanneer zou het u schikken?’

* Voorbeeld van vertrouwen in bijdrage

Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om mijn bijdrage te leveren aan [bedrijfsnaam]. Laten we samen zitten en bespreken hoe mijn vaardigheden en ervaring kunnen bijdragen aan het succes van uw team. Wanneer zou u dat passen?

* Voorbeeld van match

‘Ik hoop dat we de gelegenheid hebben om mijn sollicitatie in een persoonlijk gesprek verder te bespreken. Ik ben flexibel beschikbaar en stel voor om een afspraak te plannen op een tijdstip dat u schikt. Wilt u me daarover informeren?’

Gebruik vooral ook deze handige checklist voor een motivatiebrief met impact om geen enkele stap over te slaan.

En wil je nog meer slimme tips? Of heb je er zelf een te delen? Tijdens een Skills 2 Job event praten we regelmatig over wat een sollicitatiebrief een goede sollicitatiebrief maakt. Alle data zie je hier. Kom ook eens langs!

Aankomende activiteiten

Laatste tips & inspiratie

Top 10 van de leukste en niet alledaagse kans beroepen

Top 10 leukste beroepen Je wilt zo snel mogelijk weer aan het werk. Maar je wilt natuurlijk ook werk doen dat je leuk en waardevol vindt. In een vakgebied waar je interesse ligt, taken uitvoeren waar je plezier aan beleeft en doen waar je goed in bent. Uiteraard heb...

LinkedIntrainingen – Een nieuwe blik is broodnodig!

Hoe gebruik jij LinkedIn als je werk zoekt?   En hoe zou je het willen gebruiken? Is LinkedIn voor jou speelgoed? Of een verplicht nummer? En… heb je LinkedIn wel nodig als je werk zoekt?   Om maar direct met het laatste te beginnen… nee, je hebt LinkedIn -...

Een video cv is zó 2023! Hoe val je anno 2024 op?

Vier opvallende tips Een aantal jaar geleden werd hij geïntroduceerd, het video cv. De oplossing om jezelf op een andere en opvallende manier te presenteren. Misschien vond je het al direct niets of misschien herinner je je nog wel hoe je stotterend en met de...

Dit is een van de lastigste sollicitatievragen. Ga oefenen!

“Waar ben je niet goed in?” Uiteraard bereid je je gedegen voor op je sollicitatiegesprek. Je leest over de organisatie en je bedenkt nieuwsgierige vragen. Je zet je kwaliteiten nog eens op een rijtje en formuleert een helder antwoord op de vraag waarom je zo geschikt...

De perfecte start voor het vinden van een nieuwe baan

De perfecte start is wat ons betreft BaanBreker, maar om je alvast op weg te helpen, hebben we 10 handige tips die je gratis ontvangt.

Ontvang een handige checklist voor het zoeken naar een baan

Zullen we je op de hoogte houden? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

Share This